вторник, 17 юли 2018 г.

Какво е значението на вратите при наводнение, пожар и земетресение?

Земетресенията са природни бедствия. За разлика от тях, наводненията и пожарите могат да бъдат причинени от хората. За жалост, тези явления се случват все по-често заради грешки и невнимание.
По-редки са случаите, в които възникват спонтанно в околната среда. Хубавото в случая е, че техните размери са по-малки и е по-лесно да бъдат контролирани и обуздани. Борман предлага италиански и руски пожароустойчиви врати.
В случай на инцидент, вратите са основната пречка, която дели евакуиращите се от опасността.
Именно заради това, трябва да им се обърне много сериозно внимание. Техните механични части трябва да са изправни.
Дръжките, ключалките, бравите и пантите не бива да са в лошо състояние, защото дори и най-дребния проблем може да се окаже фатален в критичния момент.

Не трябва да се подценява и паниката, която завладява хората в такива ситуации - от Борман сме били свидетели на такава евакуация. Вратата трябва да е свободна и от двете страни. Не се допуска да има мебели, които да пречат, защото ще се превърнат в препятствие на пътя към избавлението. Ако вратата не е свободна, тя може да не се отвори и да се наложи хората да търсят друг изход, през прозорец например. Това в много от случаите е опасно, особено ако се намират на по-голяма височина.

Вратите могат да се използват и като място за защита при земетресение. Ако някой застане под рамката им, може да спаси живота си, като се предпази от падащи отломки и предмети, които са в състояние да причинят сериозни наранявания. Ако касата е здрава, тя служи като щит и предпазва стената от срутване.

 Вратите не играят голяма роля при наводнение, защото няма как да спрат водата. Между крилото и касата винаги има пролуки, през които тя може да премине, дори и ако се направят опити за запушване. Ако потопът е много голям, тогава големите дървени врати могат да се използват като салове, защото са направени от леки материали и не потъват във водата. Това все пак е временно решение за много крайни случаи.

Най-надеждни могат да бъдат вратите срещу пожар Борман, особено ако са специални и са създадени за тази цел. Противопожарните врати са в състояние да спрат дима и огъня за период от 15 до 120 минути. Това време е напълно достатъчно за цялостната евакуация на помещенията, дори в тях да има много голям брой хора.
Стандартните интериорни и входни врати не могат да спрат огъня, защото ще пропуснат дима, а пламъците ще ги обгърнат почти веднага.
Металните врати няма да изгорят, но ще се нагорещят до такава температура, че е възможно да подпалят предметите около тях.
Пожарозащитните врати се използват в административните и обществените сгради. Те са задължителни, заради свойствата, които притежават. В частните домове използването им е въпрос на личен избор. Всеки има свои собствени приоритети и избира кое е най-важно за него.